Επεμβάσεις Μαστού | Σεφέρη - Δανιήλ Αναστασία | Πλαστικός Χειρουργός

Αυξητική Στήθους

 Δρ. Σεφέρη - Δανιήλ Αναστασία Σώμα

Καθιερωμένο ως σύμβολο της θηλυκότητας, ένα θελκτικό μπούστο, αυξάνει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας και της προσδίδει γοητεία και ομορφιά.

Η αυξητική στήθους, αποτελεί σωτήρια λύση για πολλές γυναίκες οι οποίες επιθυμούν μεγαλύτερο μπούστο.

Η ανάπτυξη των χειρουργικών μεθόδων και εν γένει της ιατρικής επιστήμης, έχει επιφέρει την μέγιστη εξέλιξη στην εφαρμογή τεχνικών, που προσφέρουν γρήγορη αποκατάσταση αλλά εξασφαλίζουν παράλληλα ένα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς έντονες ουλές.

Η αυξητική στήθους δεν συνίσταται μόνο στην μεγέθυνση του μπούστου, αλλά διεκπεραιώνεται για την βελτίωση της εμφάνισης γυναικών που υποφέρουν από ένα σύνολο προβλημάτων όπως είναι αυτό της μαστεκτομής. Αυτή, δημιουργεί μεγάλη ψυχολογική φθορά σε μία γυναίκα, καθώς της στερεί ένα από τα βασικότερα μέλη του σώματός της, άρρηκτα συνδεδεμένο με την φύση της. Η αυξητική στήθους βελτιώνει τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει η μαστεκτομή και προσφέρει σε μία γυναίκα αυτοπεποίθηση και χαρούμενη ψυχική διάθεση.

Η μεγέθυνση μαστών γίνεται κυρίως με την τοποθέτηση ενθεμάτων, ενώ κατά την πάροδο του χρόνου έχουν προστεθεί και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι μεγέθυνσης. Στόχος της, δεν είναι η ολοκληρωτική αλλαγή της εμφάνισης μιας γυναίκας, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών που της έχει αποδώσει η φύση, ώστε να είναι το αποτέλεσμα φυσικό και ποιοτικό.

Η διαδικασία της μεγέθυνσης στήθους είναι πρώτη στις προτιμήσεις των γυναικών, γι’ αυτό και εμείς επιδιώκοντας να ανταποκριθούμε στην ζήτηση που εκφράζεται σας προσφέρουμε φυσικά αποτελέσματα και εξασφαλίζουμε ένα χαμόγελο ικανοποίησης στα πρόσωπά σας, που δίνει την ώθηση να εξελισσόμαστε και να τελειοποιούμαστε.

Επεμβάσεις μαστού

Όλες οι γυναίκες επιθυμούν θελκτικό στήθος που θα αναδεικνύει την θηλυκότητά τους και θα τους προσδίδει αυτοπεποίθηση. Η πλαστική χειρουργική έχει εφαρμογές για την ικανοποίηση τέτοιων αναγκών, και προσφέρει μέσω ενός συνόλου μεθόδων τα επιθυμητά αποτελέσματα που κάθε γυναίκα επιθυμεί.

Οι επεμβάσεις μαστού εφαρμόζονται στο στήθος και μπορεί να αφορούν είτε την αύξηση του στήθους, όταν το φυσικό μέγεθος είναι πολύ μικρό, την μείωση των μαστών, ώστε να δημιουργηθεί ένα μπούστο, πλούσιο το οποίο όμως θα είναι ελκυστικό και όχι υπερβολικά μεγάλο, ανόρθωση μαστών, αποκατάστασή τους μετά από εγχειρήσεις που η ασθενής χρειάστηκε να υποστεί και επηρέασαν το στήθος, όπως σε περιπτώσεις που η αποκατάσταση είναι απαραίτητη μετά από μαστεκτομή, εγχειρήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της ανισομαστίας, αλλά και άλλες που αφορούν άντρες κι έχουν να κάνουν με το φαινόμενο της γυναικομαστίας.

Στόχος είναι η δημιουργία μπούστου που θα φαίνεται φυσικό, χωρίς την εφαρμογή αλλαγών που επιφέρουν υπερβολικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και πριν την διαδικασία είναι απαραίτητο εκτός του παρακλινικού ελέγχου να γίνει και εκτενής συζήτηση με τον χειρουργό ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και να ταιριάζει με το σώμα του ασθενούς.

Μείωση μαστών

Η μείωση μαστών είναι η επέμβαση που στόχο έχει να μειώσει το μέγεθος του στήθους, και ταυτόχρονα να το ανορθώσει. Το πολύ μεγάλο στήθος δεν έχει μόνο αντιαισθητική όψη αλλά μπορεί να προκαλέσει λόγω μεγάλου βάρους ένα σύνολο προβλημάτων, που σχετίζονται με: την λανθασμένη στάση του σώματος και τους έντονους πόνους στον λαιμό και στην πλάτη. Η μείωση μαστών προσφέρει άμεση λύση και σε αυτά τα προβλήματα. Για να εφαρμοστεί η επέμβαση θα πρέπει η ασθενής να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή της ώστε το στήθος της να έχει σταθεροποιήσει το σχήμα του και το μέγεθός του.

Ενώ διεξάγεται η επέμβαση, δίδεται προσοχή έτσι ώστε η θηλή, να αναμορφωθεί έτσι, ώστε να είναι σε υψηλότερη θέση. Η ποσότητα του μαζικού αδένα που περισσεύει καθώς επίσης και η υπερβολική ποσότητα λίπους, αφαιρείται μαζί με το δέρμα, από την κάτω και πλαϊνή πλευρά του μαστού. Ακόμη, επειδή υπάρχει περίπτωση να έχει μεγαλώσει και η θηλή κατά την διάρκεια της ανάπτυξης ενός υπέρογκου στήθους, κατά την μείωσή του φροντίζουμε να μειώνουμε και το μέγεθος της θηλής ώστε να είναι ανάλογο με το νέο μέγεθος του μαστού.

Για να γίνει η επέμβαση, η ασθενής τίθεται υπό γενική αναισθησία και ανάλογα το περιστατικό φεύγει την ίδια ημέρα η παραμένει όσο χρειάζεται στη κλινική. Κατά το χειρουργείο τοποθετούνται παροχετεύσεις, οι οποίες αποτρέπουν την συσσώρευση υγρών και αφαιρούνται στον σωστό χρόνο. Οι ουλές, επουλώνονται πλήρως συνήθως και αφορούν την περιοχή που βρίσκεται γύρω από την θηλή και κάτω από αυτήν. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου η επέμβαση εφαρμόζεται με τομή που πραγματοποιείται γύρω από την θηλή και άλλη μία που την τέμνει κάτω από αυτήν ως επίσης και υπομάστια. Οι ουλές είναι εμφανείς μετά την επέμβαση αλλά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται. Οι τομές που θα πραγματοποιηθούν θα εξαρτηθούν από το μέγεθος και το σχήμα του στήθους γιατί κάθε περίπτωση ασθενούς έχει διαφορετικές ανάγκες.

Μετά το πέρας της επέμβασης η ασθενής χρειάζεται να φορά στηθόδεσμο ισχυρής υποστήριξης για ένα μήνα. Το στήθος μετά την επέμβαση παρουσιάζει το αναμενόμενο μετεγχειρητικό οίδημα και το πιθανό άλγος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

Ανόρθωση μαστών

Η ανόρθωση στήθους αποτελεί επέμβαση που στοχεύει στην δημιουργία σχήματος που να κάνει το στήθος πιο σφριγηλό και πιο νεανικό. Συνήθεις ασθενείς είναι οι γυναίκες που το στήθος τους έχει υποστεί πτώση. Κατά την επέμβαση η θηλή διαμορφώνεται έτσι ώστε να υιοθετήσει πιο υψηλή θέση, ενώ η τομή πραγματοποιείται πλάγια του μαστού. Η θηλή υπόκειται επίσης σε μείωση για να λάβει αναλογία με το σχήμα του μαστού που θα επανορθωθεί.

Η ασθενής υπόκειται σε γενική αναισθησία και μετά την επέμβαση θα χρειαστεί πιθανόν να διανυκτερεύσει στην κλινική. Οι ουλές που δημιουργούνται γύρω και κάτω από το στήθος δημιουργούν σχήμα ανάποδου «Τ», και ο αριθμός των ουλών καθορίζεται από το είδος της επέμβασης που πρέπει να γίνει.

Μετά την ανόρθωση οι ουλές του στήθους είναι ερυθρές και σκληρές, αλλά παρουσιάζουν ομαλοποίηση κατά την διάρκεια της ίασης, πλησιάζοντας σταδιακά το χρώμα του δέρματος. Επιπλέον εάν αυτό χρειάζεται, για την απόδοση καλύτερου αποτελέσματος μπορεί να τοποθετηθεί και ένθεμα. Για να επιτευχθεί γρήγορα και σωστά η ανάρρωση, θα πρέπει η ασθενής μετά την επέμβαση να φορά ειδικό στηθόδεσμο, που θα διατηρεί το στήθος της σε σταθερή θέση, περίπου για έναν μήνα.

Μετά την επέμβαση τα στήθη παρουσιάζουν συνήθως μετεγχειρητικό οίδημα, το οποίο προκαλεί έναν ελαφρύ πόνο, ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με την λήψη αναλγητικών. Οι ενδιαφερόμενες που επιθυμούν να υποβληθούν σε ανόρθωση μαστών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την επέμβαση της ανόρθωσης δεν θα μπορούν να θηλάσουν, παρά το γεγονός ότι οι μαστοί τους θα αντιδρούν με αυξομειώσεις του μεγέθους τους ανάλογα με τις αλλαγές στις οποίες υπόκεινται οι ασθενείς και προκαλούνται φυσιολογικά στο σώμα τους.

Αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή

Η μαστεκτομή αποτελεί επώδυνη διαδικασία κυρίως για τον ψυχισμό των γυναικών, οι οποίες με την απώλεια του στήθους τους, νιώθουν ότι έχουν χάσει την θηλυκότητά τους και δεν νιώθουν πια ελκυστικές. Η επέμβαση αποκατάστασης στήθους αφορά στην απόδοση ικανοποιητικού αισθητικού αποτελέσματος στο στήθος των γυναικών που έχουν υποστεί μαστεκτομή. Η διαδικασία αυτή επαναφέρει την χαρά και την αυτοπεποίθηση στην γυναίκα και βοηθά στο να βελτιωθεί η ψυχολογία της.

Η αποκατάσταση του μαστού χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό εγχειρητικών αισθητικών μεθόδων για να επιφέρει αποτελέσματα. Η επέμβαση της αποκατάστασης, είναι δυνατόν να ξεκινήσει συγχρόνως με την μαστεκτομή, η σε μεταγενέστερο χρόνο, αν η ασθενής χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να επουλώσει σωματικές και ψυχικές πληγές που έχουν προκληθεί από τις Ακτινοθεραπείες στις οποίες έχει υποβληθεί για μεγάλο διάστημα.

Για την διεξαγωγή της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται κρημνοί. Πρόκειται για ιστούς που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, που αποσπώνται από κάποιο μέρος του σώματος και μεταφέρονται στο πρόσθιο θωρακικό μέρος. Οι ιστοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν λίπος, δέρμα ή ακόμη και μύες και έχουν την δυνατότητα να αιματώνονται αυτόνομα. Η μέθοδος αυτή προτιμάται, διότι οι κρημνοί δημιουργούν μαστό που έχει φυσική όψη και αίσθηση, σε σχέση με τα αποτελέσματα που αποδίδονται με την τοποθέτηση ενθεμάτων.

Το μειονέκτημά των κρημνών σε σχέση με τα ενθέματα, είναι ότι συνήθως οι εγχειρήσεις διαρκούν περισσότερο και η ασθενής χρειάζεται παραπάνω παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα θα έχει και ουλές στην περιοχή από όπου αποσπάστηκαν οι κρημνοί.

Ο εναλλακτικός τρόπος για την εφαρμογή της επέμβασης είναι η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, τα οποία είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην αυξητική επέμβαση μαστών. Η τοποθέτησή τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια στην αποκατάσταση, η οποία όμως πραγματοποιείται σταδιακά.

Αρχικά τοποθετείται ένα ένθεμα(διατατήρας ιστών) το οποίο αυξάνει τον όγκο του με φυσιολογικό ορό, με στόχο να προκληθεί διαστολή του δέρματος και του θωρακικού μυός. Στην συνέχεια με μία δεύτερη επέμβαση τοποθετούνται τα μόνιμα ενθέματα. Επιπλέον πραγματοποιούνται επεμβάσεις για την αποκατάσταση της θηλής, που γίνονται με την χρήση μοσχευμάτων του ίδιου του οργανισμού η με τατουάζ.

Ανισομαστία

Ανισομαστία είναι η πάθηση που αφορά στην ανομοιομορφία των μαστών, η οποία εκδηλώνεται με την έντονη διαφορά στο μέγεθος και στο σχήμα τους. Η ασυμμετρία στον όγκο, όχι μόνο είναι αντιαισθητική αλλά δημιουργεί κακή ψυχολογία στις παθούσες.

Όταν ο ένας μαστός είναι μεγαλύτερος από τον άλλον τότε προβαίνουμε σε εγχείρηση στον ένα μαστό, έτσι ώστε να τον φέρουμε σε αναλογία σε σχέση με τον άλλο.Εάν χρειάζεται ή επιθυμείται από τον ασθενή, η επέμβαση εφαρμόζεται και στους δύο μαστούς, αλλά αυτό καθορίζεται από την συνεννόηση που θα κάνει ο χειρουργός με την ασθενή. Η αύξηση του μεγέθους του ενός μαστού, ή των δύο είναι εφικτή με την τοποθέτηση ενθεμάτων διαφορετικού μεγέθους, ενώ εφαρμόζεται και μείωση του ενός μαστού ή ανόρθωση, για να έχει ομοιομορφία με τον άλλο.

Η ανισομαστία, αποτελεί πάθηση για την οποία οι διάφορες εγχειρητικές πρακτικές πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή διότι πρέπει να υπολογίζεται και η διατήρηση αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. Αν για παράδειγμα, τοποθετηθεί ένθεμα στον έναν μαστό μόνο, τότε ο άλλος με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσει πτώση διαφορετικού βαθμού οπότε θα υφίσταται πάλι ανομοιομορφία. Έτσι, είναι απαραίτητο να έχει προϋπάρξει συζήτηση χειρουργού-ασθενούς για να αναλυθούν ειδικά οι απαραίτητες εγχειρητικές εφαρμογές για το όσο δυνατόν καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία αποτελεί πάθηση που εκδηλώνεται στους άνδρες και αφορά στην μη φυσιολογική ανάπτυξη και μεγέθυνση των μαστών τους. Η γυναικομαστία μπορεί να έχει ως βασικό αίτιο την ανάπτυξη στον μαζικό αδένα, ή την μη φυσιολογική ανάπτυξη του λιπώδους ιστού αλλά μπορεί και να οφείλεται και σε συνδυασμό των δύο αυτών αιτιών. Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός προβαίνει σε αφαίρεση του μαζικού αδένος πραγματοποιώντας μία τομή στο κάτω μέρος της θηλής και ύστερα αφαιρεί το περίσσιο λίπος με Laser-Ραδιοσυχνότητες.

Εάν η γυναικομαστία είναι προχωρημένου βαθμού, εφαρμόζεται η διαδικασία μείωσης μαστού. Οι ουλές των τομών με την πάροδο του χρόνου παύουν να είναι ορατές και υπάρχει πιθανότητα να φαίνονται πολύ λίγο στην περιοχή του κάτω τριτημορίου της θηλής. Για ταχεία ίαση οι ασθενείς πρέπει να φορούν για ένα μήνα ελαστικό στηθόδεσμο. Μετά την επέμβαση το στήθος θα είναι ευαίσθητο στον πόνο, και θα φέρει πρηξίματα και μώλωπες. Το άλγος αντιμετωπίζεται με την χρήση αναλγητικών και δεν διαρκεί για μεγάλο διάστημα.

Άρθρα