01 Απριλίου, 2022
Χαλάρωση προσώπου και σώματος: «Νικώντας» τη βαρύτητα

Χαλάρωση προσώπου και σώματος: «Νικώντας» τη βαρύτητα

Η χαλάρωση σε πρόσωπο και σώμα λόγω του χρόνου και άλλων καταστάσεων και η απάντηση της αισθητικής χειρουργικής

Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι ιστοί να χάνουν την αντίστασή τους και να υποκύπτουν σταδιακά στο νόμο της βαρύτητας. Η «απώλεια» αυτή οδηγεί σε χαλάρωση και πτώση, σε πρόσωπο και σώμα, αλλοιώνοντας την εικόνα μας. Όμως, δεν είναι μόνο ο χρόνος που φέρνει τα… πάνω κάτω. Αντίστοιχες επιπτώσεις μπορεί να έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η μεγάλη απώλεια βάρους, ο τοκετός και ο θηλασμός αλλά και γονιδιακά αίτια που ανατρέπουν τα δεδομένα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

Τα διάφορα σημεία στο πρόσωπο ή στο σώμα ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των δύο πλευρών, διαφορές που γίνονται εμφανέστερες με την επίπτωση της βαρύτητας. Σε κάθε περίπτωση, η πλαστική/αισθητική χειρουργική μπορεί να παρέμβει, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν ή ακόμη και προλαμβάνοντάς τα.

Πρόσωπο

Οι επιπτώσεις της βαρύτητας είναι πιο γρήγορα ορατές στο πρόσωπο και, κατ’ επέκταση, στο λαιμό. Η βαρύτητα αφήνει το «αποτύπωμά» της στο οβάλ και την έκφραση του προσώπου, δίνοντας κουρασμένη και λυπημένη ή θυμωμένη όψη. «Για την αποφυγή των μεγάλων προβλημάτων απαιτείται πρόληψη, δηλαδή ανάρτηση των ιστών που παρουσιάζουν ελαφριά χαλάρωση και διατήρησή τους στην αρχική τους θέση, με μη επεμβατικές θεραπείες. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των ήπιων προβλημάτων βασίζεται σε ενέσιμες θεραπείες, όπως τοξίνες, υαλουρονικά και βλαστοκύτταρα καθώς και σε λιπομεταφορές και νήματα.

Αν και ο παράγοντας χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια αντίστασης του δέρματος και των ιστών στη βαρύτητα, η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει -ανεξαρτήτως ηλικίας-, όταν εμφανίζονται σημάδια ή υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η πτώση θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS). Όταν αρχίζουν να γίνονται εμφανείς κάποιες ρυτίδες έκφρασης, εκ φύσεως οιρινοχειλικές αύλακες αποκτούν μεγαλύτερο βάθος, δημιουργούνται ρυτίδες στα πλαϊνά του στόματος και γενικώς αρχίζει να «πέφτει» το γωνιώδες του προσώπου, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για προληπτικές θεραπείες.

Δείτε τη δημοσίευση επίσης: