14 Ιανουαρίου, 2019
Απαλλαγείτε για πάντα από το τοπικό πάχος

Απαλλαγείτε για πάντα από το τοπικό πάχος

Υπάρχουν λύσεις που καταπολεμούν αποτελεσματικά το τοπικό πάχος και μάλιστα, ορισμένες από αυτές, το πετυχαίνουν μια για πάντα

Δεν υπάρχει πιο δύσκολο αδυνάτισμα από αυτό του τοπικού πάχους. Το τοπικό πάχος είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μικρών λιποαποθηκών, οι οποίες εντοπίζονται σε άνδρες και γυναίκες στο πηγούνι, στα μπράτσα, στο στομάχι, στα πλαϊνά της κοιλιάς, στους μηρούς (ψωμάκια), στα γόνατα, στην πλάτη, στην ποδοκνημική και στο μαστό (άνδρες), προκαλώντας δυσαρμονία στην εμφάνιση του σώματος.

Ειδικά στους μεσογειακούς λαούς, όσο αδύνατος και αν είναι κανείς, γονιδιακά υπάρχουν τοπικές λιποαποθήκες στην πλειονότητα των ανθρώπων. Όταν το σωματικό βάρος αυξάνεται, λόγω διατροφής, αύξησης της ηλικίας, ενδοκρινικών αιτιών (π.χ. εμμηνόπαυση, εξωσωματική, διαταραχές εμμήνου ρήσεως), το τοπικό πάχος γίνεται πιο εμφανές.

«Παρόλο που η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το τοπικό πάχος αυξομειώνεται ανάλογα με τις αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, το τοπικό πάχος παραμένει και δεν υπάρχει κάποιο είδος διατροφής ή άσκησης που να το εξαφανίζει. Υπάρχουν, όμως, άλλοι τρόποι που μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική παρέχει λύσεις με παροδικό αποτέλεσμα, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν το μέγεθος των λιποαποθηκών, κατά συνέπεια, και την έκταση του προβλήματος για ορισμένο χρονικό διάστημα και μόνιμες, που μπορούν να εξαλείψουν τις λιποαποθήκες δια παντός», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Μέθοδοι με παροδικό αποτέλεσμα

Σε αυτήν την περίπτωση οι μέθοδοι περιλαμβάνουν είτε μηχανήματα είτε ενέσιμα υλικά, είτε συνδυασμό αυτών. Όλες είναι ασφαλείς και εφαρμόζονται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία. Σε πολύ μικρές λιποαποθήκες, μπορεί να εξασφαλίσουν και μόνιμο αποτέλεσμα. Εντούτοις, δεν αφορούν παχύσαρκους και ανθρώπους με μεγάλες λιποαποθήκες.

Μηχανήματα

Κρυολιπόλυση: Ψύχει (περίπου στους -50°C ) και λιώνει το λίπος εξαφανίζοντας το τοπικό πάχος. Η επιδερμίδα προστατεύεται με θερμαντική κρέμα και μεμβράνη και η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο ή ενόχληση. Μετά την εφαρμογή της ακολουθεί λεμφικό μασάζ, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία και να αποβληθεί από το σώμα το λίπος σε ρευστή μορφή (ούρα, ιδρώτας). Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ορατή από τις πρώτες δύο εβδομάδες και το αποτέλεσμα, όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο.

Laser Lipo: Πρόκειται για διοδικό λέιζερ, το οποίο εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα και επιτυγχάνει απώλεια λίπους και μείωση του τοπικού πάχους κατά περίπου 15 εκ. Κατά την εφαρμογή του θερμαίνει και καταστρέφει το λίπος, χωρίς να προκαλεί βλάβη στο δέρμα και στα αιμοφόρα αγγεία. Και αυτή η μέθοδος είναι ανώδυνη και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με λεμφικό μασάζ και δεκάλεπτη άσκηση με στατικό ποδήλατο. Η διαφορά είναι ήδη ορατή από την πρώτη συνεδρία και το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν χρόνο, εάν συνδυαστεί με σωστή διατροφή.

LipoClaser: Είναι οι νέοι υπέρηχοι, που διαλύουν και συρρικνώνουν μία ποσότητα λιποκυττάρων, «σπάζοντας» τα τοιχώματα της μεμβράνης τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με λεμφικό μασάζ. Είναι ανώδυνη, τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και η διάρκειά τους ανάλογη με το περιστατικό και τις διατροφικές συνήθειές του.

Cavitation: Εφαρμόζεται με ειδική συχνότητα υπερήχων που σκοπό έχουν να σχηματίσουν φυσαλίδες αέρα μέσα στο λιπώδη ιστό. Οι φυσαλίδες αυτές διογκώνονται και σπάζουν με αποτέλεσμα να υγροποιείται το παγιδευμένο λίπος, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται. Παράλληλα, αποβάλλονται οι τοξίνες, βελτιώνεται η κυτταρίτιδα και η υφή του δέρματος. Ακολουθεί ενδοδερμικό μασάζ θετικής πίεσης (endermology).

Lipo Laser: Και αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιεί λέιζερ, το οποίο όμως είναι μεγαλύτερης ισχύος και, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μηχανήματα που έχουν πιο επιφανειακή δράση, εισχωρεί εσωτερικά στο υποδόριο, εκεί όπου βρίσκονται οι λιποαποθήκες και τις καταστρέφει. Μπορεί να αφαιρέσει από 1 – 5 εκ., ακόμη και από την πρώτη συνεδρία και τα αποτελέσματά του έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Ενέσιμα: Πρόκειται για την έγχυση ιχνοστοιχείων στην προβληματική περιοχή, τα οποία «καίνε» το λιπώδη ιστό, σπάζοντας τις κεντρικές λιποαποθήκες, ενώ παράλληλα προκαλείται αποτοξίνωση. Το αποτέλεσμα γίνεται ορατό σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να απαιτεί 1 συνεδρία στις 7 ή 10 ή 15 ημέρες. Πολλές φορές, τα ενέσιμα μπορεί να συνδυαστούν με κάποιο μηχάνημα για καλύτερο αποτέλεσμα.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι “μαγικές”, είναι όμως αποτελεσματικές και μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο μόνον όταν το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ριζικά, από τη βάση της λιποαποθήκης. Γι’ αυτό και η επιλογή του γιατρού θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και οι θαυματουργές λύσεις να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα», τονίζει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

 

Μέθοδοι με μόνιμο αποτέλεσμα

Όταν οι λιποαποθήκες είναι μεγάλες ή το τοπικό πάχος δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις προαναφερθείσες μεθόδους , τότε ο γιατρός στρέφεται σε μόνιμες λύσεις, όπως είναι η κλασική λιποαναρρόφηση με κάνουλες ή η λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική με άλλα μηχανήματα, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής παγκοσμίως. Και στις δύο περιπτώσεις, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στην κλινική, μετά από τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Με την εφαρμογή τους καταστρέφονται όλες οι τοπικές λιποαποθήκες, στη λιπογλυπτική όμως, συγχρόνως γίνεται και σύσφιξη της περιοχής.

«Το λίπος καταστρέφεται και αφαιρείται όλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία ολοκληρώνεται με σύσφιξη του υποδόριου ιστού, με μηχανήματα, προκειμένου να “στρώσει” το δέρμα. Η διάρκεια της επέμβασης μπορεί να κυμαίνεται από 10 λεπτά όταν διενεργείται τοπικά, π.χ. στο πηγούνι, έως και 60 λεπτά, όταν γίνεται σε ολόκληρο το σώμα», εξηγεί η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

Το μετεπεμβατικό στάδιο είναι ανώδυνο και απαιτεί τη χρήση ειδικού κορσέ, ζώνης, ή επιδέσμου, ανάλογα με την περιοχή, για τέσσερα 24ωρα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση και μπορεί να γίνει από την επόμενη μέρα, όταν η επέμβαση έχει γίνει τοπικά ή μέσα σε 4-5 ημέρες, όταν έχει διενεργηθεί σε ολόκληρο το σώμα.

«Το λίπος που αφαιρείται, μετά από ειδική επεξεργασία, μπορεί να επανατοποθετηθεί σε άλλες περιοχές όπου χρειάζεται, είτε στο πρόσωπο, είτε στο σώμα. Ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό είναι η τοποθέτηση του λίπους στους γλουτούς με στόχο τη μεγέθυνση και ανόρθωσή τους», αναφέρει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.

 

Δείτε τη δημοσίευση επίσης: