27 Μαρτίου, 2023
Άνοιξη: Κοντομάνικα με σφριγηλά μπράτσα

Άνοιξη: Κοντομάνικα με σφριγηλά μπράτσα

Άνοιξη και παρότι ο καιρός παραμένει ψυχρός, σιγά σιγά τα μπράτσα θα αρχίσουν να εκτίθενται σε κοινή θέα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει εντοπισμένη περίσσεια λίπους, σε άλλες συνδυασμός περίσσειας λίπους και δέρματος, σε κάποιες μόνο περίσσεια δέρματος λόγω μεγάλης απώλειας βάρους και σε άλλες μόνο χαλάρωση λόγω γήρανσης ή γονιδιακών παραγόντων.

Η Πλαστικός Χειρουργός, Δρ. Αναστασία Σεφέρη - Δανιήλ μας μιλάει για σύσφιξη των μπράτσων και μας προτείνει τις αποτελεσματικές λύσεις.

Παρατηρούμε χαλάρωση στον βραχίονα, ακόμη και σε άτομα γυμνασμένα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα αισθητικά ζητήματα στην περιοχή των βραχιόνων δεν σχετίζονται απαραίτητα με το συνολικό σωματικό βάρος ή με την αύξηση της ηλικίας. Σε μεγάλο βαθμό ενοχοποιούνται τα γονίδια. Έτσι μπορεί να δει κανείς νεαρά άτομα, που δεν είναι υπέρβαρα, να παρουσιάζουν χαλάρωση στον βραχίονα, ακόμα και αν γυμνάζονται και προσέχουν τη διατροφή τους. Η αιτία βρίσκεται στην 'κακή' ποιότητα του δέρματός τους και ειδικότερα των ινών του κολλαγόνου, οι οποίες δεν παρέχουν την καλύτερη σύσφιξη.

Τι επιλογές διόρθωσης του προβλήματος υπάρχουν;

Η Αισθητική Χειρουργική μπορεί να δώσει ικανές λύσεις για κάθε βαθμό χαλάρωσης. Υπάρχουν μη επεμβατικές θεραπείες και μία επεμβατική (βραχιονοπλαστική). Ας τα δούμε αναλυτικά.

Μη επεμβατικές θεραπείες

Όταν το πρόβλημα είναι ήπιο, η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με ειδικά μηχανήματα που συσφίγγουν τον υποδόριο ιστό. Συμπληρωματικά με τα μηχανήματα μπορεί να γίνει και ενέσιμη θεραπεία, με πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία, επιτυγχάνοντας καλύτερο αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και νήματα ενίσχυσης του κολλαγόνου, με στόχο μια καλύτερη κολλαγονογένεση.

Εάν υπάρχει συνδυασμός τοπικής λιποαποθήκης και χαλάρωσης εφαρμόζονται οι ίδιες θεραπείες σε συνδυασμό με λέιζερ Lipo, το οποίο εξαχνώνει το λίπος. Σε βραχίονες, όπου η λιποαποθήκη είναι μεγαλύτερη, κατά συνέπεια το τοπικό πάχος είναι πιο έντονο, διενεργείται και τοπική λιποαναρρόφηση με συσκευή υπερήχων ή λέιζερ ή κλασική λιποαναρρόφηση με κάνουλες. Στο πλαίσιο της θεραπείας, αφαιρείται η ποσότητα του λίπους που περισσεύει και γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή σύσφιξη του υποδόριου ιστού, ώστε να μικρύνει σε όγκο ο βραχίονας, χωρίς να χαλαρώσει το δέρμα. Όταν υπάρχει μόνο χαλάρωση η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-4 συνεδρίες.

Οι παραπάνω θεραπείες διενεργούνται στο ιατρείο, με ή χωρίς τοπική αναισθησία. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή και μόνιμα, ωστόσο, ανάλογα με τις αυξομοιώσεις βάρους, ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες δόσεις 'υπενθύμισης'.

Βραχιονοπλαστική

Σε άτομα με περισσότερο λίπος και μεγαλύτερη χαλάρωση στην περιοχή η προσέγγιση είναι πιο επεμβατική. Εφαρμόζεται mini λιποαναρρόφηση, διαδικασία κατά την οποία το λίπος αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής στην περιοχή της μασχάλης, έτσι ώστε να μην είναι εμφανής. Στο πλαίσιο της επέμβασης μπορεί να αφαιρεθεί και δέρμα, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Μετά την επέμβαση ακολουθούν 3-4 24ωρα, με επίδεση στην περιοχή. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης χαλάρωσης δέρματος έπειτα από απώλεια βάρους, η αφαίρεση του χαλαρού δέρματος γίνεται με τομή στο εσωτερικό τμήμα του βραχίονα.

Όταν παράλληλα με τη χαλάρωση υπάρχει και τοπικό λίπος, μέσω της τομής μπορεί να γίνει και αφαίρεση λιπώδους ιστού. Η έκταση της αφαίρεσης εξαρτάται και από το υπόλοιπο σώμα και επιλέγεται με γνώμονα ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Οι τομές είναι εμφανείς μόνο όταν σηκώνονται τα χέρια (μια κίνηση που ούτως ή άλλως αποφεύγουν οι ασθενείς λόγω χαλάρωσης του βραχίονα), ωστόσο με την πάροδο του χρόνου 'σβήνουν'.


Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (25/03/2023), στο ένθετο περιοδικό My Doctors

Άνοιξη: Κοντομάνικα με σφριγηλά μπράτσα