Εφαλτήριο για την επίτευξη νέων στόχων που αφορούν σε διάφορους τομείς της ζωής αποτελεί για πολλούς η έναρξη της νέας χρονιάς. Από τη διαδικασία αυτή δεν θα μπορούσε να εξαιρείται το πολυτιμότερο αγαθό, η υγεία, και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει και η Πλαστική Χειρουργική. Παρότι είναι άμεσα συνυφασμένη με αισθητικά ζητήματα, η Πλαστική Χειρουργική, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο σοβαρών ιατρικών καταστάσεων. Με την εφαρμογή συγκεκριμένων επεμβάσεων δύναται να συμβάλει στην προστασία ή απαλλαγή από προβλήματα, όπως αναπνευστικά, μυοσκελετικά, καρδιαγγειακά, φλεγμονές κ.ά.
Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, δυσφορία, «μπούκωμα», ερεθισμό στο λαιμό όταν το άτομο αναπνέει από το στόμα, ροχαλητό κ.ά., οδηγώντας συχνά σε άλλου τύπου διαταραχές, όπως για παράδειγμα αυτές του ύπνου. Το στραβό διάφραγμα, το οποίο μπορεί να είναι είτε συγγενής ανωμαλία, είτε αποτέλεσμα κάκωσης, συνοδεύεται τις περισσότερες φορές και από ένα αισθητικό πρόβλημα της μύτης. Προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της αναπνοής αλλά και η εμφάνιση της μύτης, εφαρμόζεται η ρινοπλαστική.
«Όταν το άτομο εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα υποβάλλεται σε μια σειρά παρακλινικών εξετάσεων έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί το πρόβλημα. Αφού επιβεβαιωθεί, προχωράμε σε μία λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική η οποία διορθώνει εσωτερικά και εξωτερικά τη μύτη, επιλύοντας τόσο τα λειτουργικά όσο και τα αισθητικά προβλήματα», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται σμίλευση και ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος, ενώ παράλληλα διορθώνεται και ο οστέινος σκελετός εάν και εφόσον έχει πρόβλημα καθώς και τα μαλακά μόρια ή το ακρορίνιο. Η επέμβαση εφαρμόζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, με γενική αναισθησία και ο ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Κατά το μετεγχειρητικό στάδιο τοποθετείται ένας επιπωματισμός με τον οποίο ο ασθενής μπορεί να αναπνεύσει από την πρώτη στιγμή, για διάρκεια από δύο έως τρία 24ωρα, ανάλογα με το πρόβλημα. Επίσης τοποθετείται ένας νάρθηκας για το αισθητικό πρόβλημα, ο οποίος αφαιρείται μετά από 5-7 ημέρες.
Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλομαστία-γιγαντομαστία, ένα γονιδιακού τύπου πρόβλημα όπου ο μαστός είναι περισσότερο βαρύς απ΄ όσο ο θώρακας είναι σχεδιασμένος για να υποστηρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στους ώμους, την πλάτη και τον αυχένα. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζεται σμίκρυνση του μαστού, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει ο θώρακας στο βάρος. Και αυτή η επέμβαση εφαρμόζεται με γενική αναισθησία και απαιτεί μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
«Ο μεγάλος μαστός διαθέτει περισσότερο λίπος και δέρμα και μεγαλύτερο αδένα. Στο πλαίσιο της επέμβασης αφαιρείται και μέρος του αδένα και λιπώδης ιστός αλλά και περίσσεια δέρματος. Το πρόβλημα διορθώνεται χωρίς να προκαλεί άλλου τύπου λειτουργικά προβλήματα, διασφαλίζοντας μια φυσιολογική και πιο άνετη ζωή. Μετά την επέμβαση, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα άνω των 18 ετών, απαιτείται επίδεση, ακολουθούν αλλαγές και συνήθως η ασθενής επιστρέφει στις απλές καθημερινές δραστηριότητές της σε 5-7 ημέρες και στις πιο βαριές, όπως πχ. η άσκηση, σε έναν μήνα», εξηγεί η Δρ Σεφέρη- Δανιήλ.
Είτε λόγω γονιδίων, είτε λόγω διατροφής, ηλικίας ή ορμονικών μεταβολών, ορισμένα άτομα εμφανίζουν μεγαλύτερες τοπικές λιποαποθήκες στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, σχηματίζοντας το γνωστό «σωσίβιο», το οποίο είναι γνωστό ότι επιβαρύνει την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται λιπογλυπτική στην περιοχή, έτσι ώστε να αφαιρεθεί η λιποδυστροφία. Η επέμβαση διενεργείται με χειρουργικό λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες ή με έναν συνδυασμό αυτών, είτε κλασικά με κάνουλες. Η λιπογλυπτική εφαρμόζεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με τοπική ή γενική αναισθησία ή μέθη, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και δεν απαιτεί νοσηλεία.
Κατά τη διάρκειά της αφαιρείται ο λιπώδης ιστός, γίνεται σύσφιξη του δέρματος και τοποθετείται ειδική επίδεση ή κορσές ή ζώνη.
Τρεις μέρες μετά την επέμβαση αφαιρούνται οι γάζες, ενώ ο κορσές/ζώνη αφαιρείται έπειτα από 10 ημέρες έως 3 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση.
Η βλεφαροπλαστική διενεργείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βλεφαρόπτωση, ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητο, λόγω τραυματισμού, κάποιας επικείμενης πάθησης ή προχωρημένης ηλικίας. Με τον όρο βλεφαρόπτωση, ορίζεται το φαινόμενο της πτώσης του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων, μία κατάσταση η οποία σε σοβαρές περιπτώσεις δεν αποτελεί μόνο αισθητικό ζήτημα αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, περιορίζοντας το οπτικό πεδίο.
Η βλεφαροπλαστική στην πλειονότητα των περιπτώσεων εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία ή σπάνια με μέθη και δεν απαιτεί νοσηλεία. Διενεργείται με χειρουργικό λέιζερ, γίνονται εσωτερικά ράμματα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 3-4 μέρες.
Μετά από δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις ή μεγάλη απώλεια βάρους υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί κήλη μέσης γραμμής, δηλαδή χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Εάν η κήλη δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρότερες καταστάσεις, ακόμα και στο θάνατο. «Όταν παράλληλα με την κήλη υπάρχει και χαλάρωση του δέρματος, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για το σκελετό, η κήλη μέσης γραμμής αντιμετωπίζεται από τον πλαστικό χειρουργό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο πλαστικός χειρουργός, αποκαθιστά εσωτερικά τα τοιχώματα του περιτοναίου και αφαιρεί το λίπος, την περίσσεια δέρματος και του δερμοϋποδόριου ιστού», αναφέρει η Δρ Σεφέρη-Δανιήλ.
Η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομείο, με γενική αναισθησία και απαιτεί μονοήμερη ή διήμερη νοσηλεία, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδική ζώνη στην περιοχή, η οποία αφαιρείται έπειτα από 3-4 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από μία εβδομάδα.
Ο μαστός ορισμένων ανδρών μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους και υπερτροφικό αδένα. Πέραν της δυσμορφίας, στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει κίνδυνος καλόηθων ή κακόηθων ογκιδίων, ως εκ τούτου ο αδένας πρέπει να αφαιρεθεί και να εξεταστεί με βιοψία. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της γυναικομαστίας γίνεται ολοένα και πιο συχνό, γεγονός που αποδίδεται σε παράγοντες όπως διατροφή, λήψη ορμονών από τη μητέρα κατά την κύηση κ.ά. «Η επέμβαση εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία ή μέθη σε νοσοκομειακό περιβάλλον και απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας. Ο πλαστικός χειρουργός, μέσω μιας μικρής τομής εισέρχεται από τη θηλή, αφαιρείται ο ιστός και γίνεται αποκατάσταση, χωρίς να υπάρχει εμφανές σημάδι. Στο μετεγχειρητικό στάδιο, ο ασθενής, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 4 ημέρες, ενώ απαιτείται να φορέσει ειδική ζώνη για 4- 10 ημέρες», τονίζει η Δρ Σεφέρη-Δανιήλ.
Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν υπερτροφία των εξωτερικών χειλέων του αιδοίου, οδηγώντας συχνά σε τοπικές φλεγμονές, ξηρότητα, δερματοπάθειες ή δυσφορία καθώς και σε προβλήματα στη σεξουαλική ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα υπάρχει εκ γενετής, εντούτοις μπορεί να παρουσιαστεί και αργότερα, λόγω ορμονικών μεταβολών (συνήθως μετά την εμμηνόπαυση) ή να επιδεινωθεί εάν υπάρχει ήδη. Η επέμβαση διενεργείται με λέιζερ, με τοπική αναισθησία ή μέθη και δεν απαιτείται νοσηλεία. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της από την αμέσως επόμενη ημέρα.
Δείτε τη δημοσίευση επίσης: